Przepis na pasteis de nata

Przepis na pasteis de nata

Przepis na pasteis de nata

Wiadomo, pasteis de nata najlepiej zjeść z widokiem na rzekę Tag lub na którymś z lizbońskich miradouro. Ale jak się nie ma co się lubi… 🙂

Przygotowanie w domu pasteis de nata może wydawać się trudne, ale wcale takie nie jest. Zajmuje po prostu trochę czasu. Wymaga też przejścia spokojnie przepisu krok po kroku, dlatego załączamy filmik! Jak na domowe warunki, nam wyszły bardzo dobrze i cieszymy się, że się w końcu przełamaliśmy i wykorzystaliśmy specjalnie foremki do pasteis, które kupiliśmy w Porto… 4 lata temu. To co, czytaj, oglądaj i działaj! 

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 65 ml wody
  • 125 g chłodnego masła
  • szczypta soli

Połóż masło na papierze do pieczenia, przykryj drugą połową papieru i uderz w nie wałkiem, żeby zmiękło. Zroluj je na kształt prostokąta. Schowaj do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Połącz ze sobą mąkę, sól i wodę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 min – będzie miękkie i wilgotne. Jeśli w trakcie wyrabiania okaże się zbyt suche, dodaj trochę wody. Odstaw na 5 min.

Blat mocno posyp mąką, rozpłaszcz na nim palcami ciasto i rozwałkuj na kształt prostokąta (większego od rozwałkowanego masła). Połóż na cieście chłodne masło, zwiń brzegi do środka, odwróć ciasto na drugą stronę i rozwałkuj ponownie (zobacz filmik).

Zwiń w ten sposób ciasto jeszcze dwa razy, owiń je folią i schowaj do lodówki.

Krem:

  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • skórka z cytryny (jeden większy kawałek)
  • kora cynamonu
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek

Naszykuj dwa garnki. W pierwszym połącz ze sobą cukier, wodę, skórkę z cytryny i korę cynamonu. Postaw na średnim ogniu, a gdy zacznie się gotować, odczekaj 1,5 minuty i ściągnij garnek z gazu. Ważne – nie mieszaj! Odstaw do ostygnięcia.

W drugim garnuszku połącz ze sobą mleko i obie mąki. Mieszaj cały czas aż masa zgęstnieje (u nas jest jednak trochę za gęsta). Wlej powoli syrop cukrowy do mleka, cały czas mieszając. Zostaw do ostygnięcia, zanim dodasz żółtka.

Wyjmij ciasto z lodówki, podsyp blat mąkę i rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta (40x30cm).

Skrop je wodą i rozprowadź ją po powierzchni ciasta. Zacznij zwijać ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku (jak na cynamonki, tylko dużo ciaśniej).

Nastaw piekarnik góra-dól na najwyższą możliwą moc: u nas 250 stopni.

Pokrój wałek na 2 cm kawałki i wypełnij nimi foremki (mogą być do muffinek) – dno musi pozostać cienkie. Wypełnij foremki masą.

Piecz ok. 30 min aż wierzch się nie skarmelizuje. Jeśli będziesz mieć z tym problem, możesz włączyć opcję grilla na kilka ostatnich minut.

Gotowe! Pasteis de nata posyp cynamonem lub cukrem pudrem. 

 

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00