5 wskazówek jak stworzyć zdjęcie w stylu dark mood.
Czy kiedykolwiek marzyłaś o tym, żeby zrobić ciemniejsze zdjęcia, pełne dramatyzmu, kontrastów i tego niesamowitego klimatu?
To właśnie jest magia stylu fotograficznego znanego jako „dark mood.” To nieco tajemniczy, a jednocześnie fascynujący sposób fotografowania, który potrafi wciągnąć nas w mroczny klimat.
Dziś mamy dla Ciebie garść cennych wskazówek, które pomogą Ci odkryć, jak stworzyć zdjęcia w stylu dark mood. Nie musisz być profesjonalnym fotografem – wystarczy chęć eksperymentowania i odrobina kreatywności. Gotowa na tajemniczą podróż przez świat mrocznej fotografii?
Wskazówki przygotowała specjalnie dla nas Żaneta Hajnowska.
1. Dark mood, czyli bez światła?
Fotografia w stylu dark mood nie oznacza, że ma być całkiem ciemno. W tego typu fotografii skupiamy się na kontraście między światłem a cieniem.
Wybierz ciepłe i miękkie światło, które będzie delikatnie padać na potrawę. Najważniejsze elementy kompozycji rozświetlamy, resztę pozostawiamy w cieniu.
Ja najbardziej lubię robić takie zdjęcia przy zachmurzonym niebie, kiedy światło jest delikatne, rozproszone, a cienie mocne, ale miękkie. Żeby uzyskać jeszcze bardziej dramatyczny efekt możemy część sceny zasłonić czymś czarnym – deską, kartonem, brystolem, w zależności co mamy pod ręką.
2. Jak stworzyć klimat?
Zanim naciśniesz spust migawki musisz pomyśleć o klimacie, jaki ma mieć Twoje zdjęcie.
Jaką historię chcesz opowiedzieć, jakie odczucia wywołać u widza – czy chcesz stworzyć kadr, który np. ma przywoływać wspomnienia z dzieciństwa, pełne ciepła i zapachu domowego ciasta, czy np. minimalistyczny, gdzie główną rolę odgrywa faktura i kolor.
To przełoży się na akcesoria jakich użyjesz, jak pokierujesz światło, jaką kompozycję ułożysz. To niezwykle ważne przy fotografii dark mood, która ma być właśnie bardzo klimatyczna, nostalgiczna i wzbudzająca emocje.
3. Wybierz akcesoria!
Bez odpowiednich akcesoriów trudno będzie Ci zbudować mroczny klimat. Możesz iść w dwóch kierunkach:
- Rustykalnym – używamy tu starych naczyń, sztućców, desek itp. Często są zniszczone lub zardzewiałe, ale to dodaje niepowtarzalnego klimatu.
- Nowoczesnym – używamy nowych naczyń i akcesoriów.
Dla obu styli ważne jest, żeby te akcesoria były w ciemniejszych barwach (czerń, szarości, brązy, ale też ciemniejsze odcienie odważniejszych kolorów jak zielony czy niebieski) i żeby nie były błyszczące. Matowe akcesoria pomagają zapanować nam nad światłem.
Ogromnie ważne są tu tła, które też muszą być ciemne, ale nie całkiem czarne. Powinny mieć jakąś fakturę, głębię, żeby nie uzyskać efektu, jakby potrawa lewitowała w próżni, jak to się dzieje przy całkiem czarnym tle.
Możesz też wykorzystać materiał, nie tylko w formie serwetki – dodaje głębi i dramatyzmu i cudownie sprawdza się w martwych naturach.
4. Ustawienia aparatu
Łatwiej nam będzie stworzyć mroczniejszy klimat, jeśli nie naświetlimy za mocno zdjęcia.
Lepiej rozjaśnić pewne elementy punktowej obróbce, niż przyciemniać zbyt jasne elementy. Trzymajmy się ekspozycji na poziomie 0 do -1, dla odważnych -2 🙂
Ważna jest też głębia ostrości – skoncentruj się na głównym elemencie, czyli potrawie, i użyj małej głębi ostrości, aby rozmyć tło i inne elementy, co podkreśli główny temat zdjęcia.
5. W końcu obróbka!
Postprodukcja zdjęcia ma ogromne znaczenie przy fotografii dark mood. Pozwala nam jeszcze lepiej zapanować nad światłem, poprawić to, co nie udało się przy robieniu zdjęcia. Możemy zwiększyć kontrast, podbić kolory, pogłębić cienie czy rozjaśnić podświetlenia.
Zobacz jak Żaneta obrobiła zdjęcie w aplikacji Lightroom z ostatniego live’a!